banner
banner

‹ Terug naar nieuwsberichten

Wie mag deelnemen aan de eindronde?

Wie mag deelnemen aan de eindronde?

14/11/2019

Naast de kampioen (lees Wie kampioen speelt, promoveert behalve ...) promoveert ook de winnaar van de eindronde. Deze wordt gespeeld met 4 ploegen: de 2de in de algemene eindklassering (behalve ...) en de winnaars van de eerste, tweede en derde periode.

 

Periodekampioenschappen

 

De parameters op basis van de welke de periodekampioenen bepaald worden vanaf het seizoen 2019-2020 kon je al nalezen in de Keek op de Reeks van 28/10/2019.

 

Als een periodekampioen 2de eindigt in de algemene rangschikking van het kampioenschap, dan wordt er in dalende lijn naar het eindklassement gekeken en kan de eerstvolgende ploeg in de eindrangschikking ook deelnemen aan de nacompetitie. In eerste instantie dus de 3de gerangschikte, maar dit kan ook de 4de zijn wanneer bvb. de 2de 2 periodetitels binnenhaalde.

 

Vice-kampioen

 

De 2de in de eindstand kwalificeert zich ook voor de eindronde maar indien deze vice-kampioen reeds geplaatst zou zijn voor de eindronde dankzij een periodetitel dan wordt hij vervangen door de eerstvolgende club van het eindklassement die nog niet gekwalificeerd is voor deelname aan de nacompetitie.

 

Nog steeds duidelijk?

 

Want wanneer een team dat zich kwalificeerde moet vervangen worden voor de aanvang van de nacompetitie en het gaat om een periodekampioen dan wordt deze vervangen door de eerstvolgende ploeg uit het eindklassement die nog niet gekwalificeerd is voor deelname aan de eindronde.

 

En in het geval de nacompetitie reeds begonnen is in een reeks waarvan het de eindwinnaar is die stijgt, zal deze vervangen worden door de 2de gerangschikte in de eindrangschikking van de eindronde.

 

Daarenboven geldt ook hier de regel zoals bij het kampioenschap dat wanneer een B-ploeg zich zou geplaatst hebben voor de eindronde en hun A-ploeg bij de start van de nacompetitie zeker zou uitkomen in dezelfde afdeling (in casu 3de provinciale), dan mag de B-ploeg niet deelnemen aan deze eindronde. In dat geval wordt de B-ploeg in de eindronde vervangen door de eerstvolgende ploeg uit de eindklassering van 4de provinciale.

 

Concreet betekent dit m.a.w. dat het mogelijk is dat de 5de in de algemene eindklassering nog mag deelnemen aan de eindronde (indien de vice-kampioen en de 3 winnaars van de periodeititels verschillende ploegen zijn en bovendien in de top 4 eindigen). En in het geval VK Avelgem A degradeert en hun B-ploeg hetzij kampioen speelt, hetzij mag deelnemen aan de nacompetitie zelfs plaats 6 in het eindklassement nog kan deelnemen aan de eindronde en bijgevolg promotie mogelijk is.

 

Noemenswaardig is ook nog te vertellen dat m.b.t. de opstelling van spelers bij de B-ploegen dezelfde regels gelden als bij een testwedstrijd voor de promotie.

 

Lees ook "Wie kampioen speelt promoveert, behalve ..."