Geschiedenis van het Ingelmunsterse voetbal
Het nieuwe SV Ingelmunster wil de rijke geschiedenis van het Ingelmunsterse voetbal nieuw leven inblazen. Onder meer dankzij de voorgaande voetbalclubs en medewerking van het gemeentebestuur kan het rekenen op een prachtige voetbaltempel met een "1ste plein" van ongezien niveau in de provinciale reeksen, een zeer gedegen gemeentelijke infrastructuur en een grote schare fans die altijd trouw gebleven zijn aan "voetbal in Ingelmunster". We willen dan ook graag de geschiedenis van het voetbal in Ingelmunster met jullie delen.
In januari 1930 sloot Sportvereniging Ingelmunster zich aan bij de Belgische voetbalbond onder het stamnummer 1574 maar was in de eerste jaren van de 2de wereldoorlog inactief. Daarentegen speelde in Ingelmunster ook Football Club Naaipander Boys Ingelmunster, dat in 1941 was opgericht en was aangesloten bij het Katholiek Vlaamsch Sportverbond, een met de KBVB concurrerende amateurbond. In 1943 wilde deze club als Olympic Ingelmunster toetreden tot de Belgische Voetbalbond. Uiteindelijk nam het bestuur van deze club het verdwijnende SV Ingelmunster over, dat omgedoopt werd tot Sportvereeniging Olympic Ingelmunster en zo verder speelde bij de Belgische Voetbalbond. In 1957 werd de club koninklijk. Olympic speelde de op terreinen in de Heirweg Noord en had rood-geel als clubkleuren.
In 1945 was in Ingelmunster ook Football Club Molen Sport Ingelmunster aangesloten bij de voetbalbond, onder stamnummer 4254 en had blauw-wit als kleuren. Molen Sport speelde achter het café ’t Molentje. Deze club diende echter in de zomer van 1961 zijn ontslag in en men ging in de gemeente samen verder binnen één voetbalclub.
Olympic wijzigde in 1962 dan ook zijn naam in Koninklijke Sportvereniging Ingelmunster (of kortweg KSVI). Het team speelde in rood-gele kleuren.
De opmars van KSVI startte in het seizoen 1990-1991 waar een vernieuwde ambitieuze bestuursploeg de club nieuw leven inblies. KSVI speelde dat seizoen met trainer Rony Goemaere (jawel!) kampioen in 2de provinciale en keerde zo na 30 jaar terug naar 1ste provinciale.
In 1996 speelde de club met 15 punten voorsprong kampioen in de West-Vlaamse 1ste Provinciale. In 1997 eindigde Ingelmunster al op een tweede plaats in Vierde Klasse, en kon dankzij de eindronde opnieuw promoveren. Het eerste seizoen in Derde Klasse werd de ploeg onmiddellijk weer tweede, maar kon in de eindronde een promotie naar Tweede Klasse niet afdwingen. Nog een seizoen later, in het seizoen 1998-’99, werd Ingelmunster echter kampioen in Derde Klasse A en promoveerde zo toch naar de Tweede Klasse.
Het volgende seizoen, 1999-2000, werd Ingelmunster direct zesde in Tweede Klasse, en kon aan de eindronde deelnemen. Deze werd echter door La Louvière gewonnen, Ingelmunster werd tweede en miste zo de promotie. In datzelfde seizoen wipte Ingelmunster terloops ook nog het grote Anderlecht uit de Belgische beker.
In 2001-’02 werd KSVI vice-kampioen in Tweede Klasse, en het kon opnieuw aan de eindronde deelnemen. De ploeg verloor zijn zesde en laatste wedstrijd van deze eindronde met 2-1 van RAEC Mons en zo eindigde Ingelmunster op slechts twee puntjes van RAEC Mons. De roodgelen werd derde in de eindronde en miste opnieuw nipt de promotie naar de Eerste Klasse, slechts enkele jaren nadat de club nog in de Provinciale reeksen speelde.
In 2002 verhuisde KSV Ingelmunster naar het Forestierstadion in Harelbeke waar het de plaats innam van de in vereffening gaande 1ste klasser Racing Club Harelbeke waardoor het voetbal in Ingelmunster een eerste maal verdween. KSVI (stamnummer 1574) wijzigde haar naam naar KSV Ingelmunster Zuid-West en het seizoen (2003) daarop naar Sporting West Ingelmunster-Harelbeke.
In Ingelmunster werd de nieuwe club Olympic Molensport Ingelmunster (verwijzend naar de namen van de 2 vroegere Ingelmunsterse voetbalclubs) opgericht, met als stamnummer 9441 en clubkleuren rood en geel. Net als KSVI kende ook OMS Ingelmunster een steile opgang. OMS speelde in al 2009 kampioen in 2de provinciale en in 2012 promoveerde OMS van 1ste provinciale naar Vierde Klasse (het huidige 3de Klasse Amateur).
In 2017 herhaalde de geschiedenis zich en fuseerde OMS Ingelmunster met het naburige KFC Izegem tot KFC Mandel United. Wegens de aanbouw van een nieuw voetbalstadion in Izegem werden de thuiswedstrijden tijdens het seizoen 2018-2019 nog in Ingelmunster gespeeld. Voor het seizoen 2019-2020 zou de Mandel United definitief verhuizen naar het nieuwe Izegemse stadion en verdween het voetbal nog maar eens uit Ingelmunster.
Van zodra de fusie bekend werd, werden er meteen plannen gesmeed om een nieuwe voetbalclub in Ingelmunster op te richten. Onder het initiatief van Francis Vandeputte (uitbater van den Biljart Palace) werd een elftal aan gelijkgezinde Ingelmunsternaren gevonden die hun schouders onder dit project zetten en het nieuwe SV Ingelmunster werd boven de doopvont gehouden.
met dank aan Wikipedia, Kurt Verhulst, Nadine Verheye (foto)
Lees ook "Interview met de 3 oudste nog levende spelers van SV Olympic Ingelmunster en Molensport Ingelmunster"