banner
banner

‹ Terug naar nieuwsberichten

SV Ingelmunster niet in Beker van België

SV Ingelmunster niet in Beker van België

25/09/2021

Ondanks overwinning in de 1/8ste finales van de Beker van West-Vlaanderen, die recht geeft op deelname aan de volgende editie van Beker van België, gaat dit feestje niet door!

 

Tegenstander FC Lissewege diende klacht in op het aantreden van Pieter-Jan De Backere bij SV Ingelmunster die volgens hen een schorsing diende uit te zitten. Nochtans had men bij SV Ingelmunster het lijvige bondsreglement uitvoerig bestudeerd alvorens deze beslissing te nemen en geïnterpreteerd dat de speler speelgerechtigd was.

 

Pieter-Jan De Backere had op dat ogenblik nl. 2 gele kaarten opgelopen en was dus volgens Artikel 161 & 164 van het bondsreglement geschorst (voor de competitie geldt één speeldag na 3 cumulatieve gele kaarten).

 

In Artikel 165 van datzelfde reglement staat echter te lezen:

 

  • De gele kaarten opgelopen tijdens wedstrijden van de bekers van België Heren voorafgaand aan de wedstrijden van de vijfde speeldag en de eventueel daaraan verbonden schorsingen worden geannuleerd.

 

  • De gele kaarten opgelopen tijdens wedstrijden van de bekers van België Vrouwen voorafgaand aan de 1/8ste finales en de eventueel daaraan verbonden schorsingen worden geannuleerd.

 

  • De gele kaarten opgelopen tijdens een kwalificatieronde of eindronde om de deelnemer(s) aan een volgende kwalificatieronde of eindronde aan te duiden en de eventueel daaraan verbonden schorsingen worden geannuleerd na afloop van de eerste kwalificatieronde of eindronde.

 

Gezien dit niet om de Beker van België gaat, is enkel de laatste paragraaf van belang in de argumentatie ten voordele van de opstelling. De Beker van West-Vlaanderen wordt immers in eerste instantie georganiseerd in poules waarbij de eerste 2 van elke poule zich kwalificeren voor de 1/16de finales, volgens ons inzien dus een kwalificatieronde en al zeker een eerste (gezien er geen wedstrijden voorafgaan aan de poules).

 

Op de zitting argumenteerde de voetbalbond echter dat een kwalificatieronde in het bondsreglement enkel slaat op wedstrijden voorafgaand aan een eindronde voor stijgen en dalen of m.a.w. niet slaat op bekerwedstrijden (???)

 

Bijgevolg wordt de 3-0 overwinning omgezet in een 0-5 forfaitscore ten voordele van FC Lissewege vanwege het opstellen van een geschorste speler en wordt de schorsing voor één wedstrijd voor Pieter-Jan De Backere vanwege 2 gele kaarten wordt bijgevolg gehandhaafd. En uiteraard dient SV Ingelmunster niet aan te treden in de wedstrijd op SC Zonnebeke op 11 november en ook dat SV Ingelmunster volgend seizoen niet mag deelnemen aan de Beker van België (het behalen van de kwartfinales houdt nl. ook in dat een provinciale ploeg het daaropvolgende seizoen recht heeft op deelname aan de Beker van België).